Zomer in je bol – tuin vol kleur

Bianca van de Wetering

24-06-2022

De lelie (Lilium) staat ook wel bekend als het kroonjuweel van je zomertuin. Het zijn majestueuze planten met zoveel persoonlijkheid dat ze altijd de aandacht naar zich toe weten te trekken. De lelie groeit uit een bol en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van tere pastels tot knaloranje en dieprood. Er zijn zelfs tweekleurige varianten.

Potlelies zijn een mooie keuze om een echte zomertuin te maken. Je kunt de lelies bijvoorbeeld planten in een grote pot voor een stoere look of in een geweven rieten mand. Maak ook eens een combi met andere zomerbloeiers. Zeker als je gebruik maakt van verschillende hoogtes planten, geeft dit een waanzinnig effect. Het voordeel van lelies op pot is dat je ze heel makkelijk kunt verplaatsen als de gekozen plek toch iets te zonnig wordt. Lelies houden van zon, maar hebben liever een schaduwplekje als de zon te fel is. Wanneer je de leliegrond vochtig houdt, kun je twee tot drie weken genieten van je boeket op pot.

De lelie kan ook uitstekend gebruikt worden tussen de vaste planten in uw tuin. Dikwijls voelt de lelie zich prima thuis in een vaste planten border. De planten om haar heen zijn, vooral bij de hogere lelie soorten, haar niet tot last en kunnen zelfs voor wat steun zorgen. Het is een prachtig gezicht om lelies boven de planten border te zien bloeien. Een lelie vindt het ook wel fijn om met haar voeten in de schaduw te staan. De potlelie houdt van een lichte standplaats met minimaal een halve dag direct zonlicht. Bij te veel schaduw zal uw lelie ook zeker in bloei komen en zelfs meerdere jaren bloeien, maar ze zal te lang en te slap worden met de kans dat ze tijdens de bloei knakt. Nog een puntje om op te letten bij het planten van uw lelies is dat ze niet vol op de wind komen te staan. Vooral als een lelie in volle bloei staat en op haar mooist is, kan wind veel schade aanrichten. Het voordeel van speciaal voor de pot gekweekte lelies is dat ze als eigenschap hebben van nature kort te blijven. Als een bloem uitgebloeid is, knipt u de bloemen af. Laat de plant dan verder afsterven en hij zal in het volgende jaar weer opnieuw opkomen en bloeien.

Kortom; voor de lelie is er in elke tuin wel een goed plekje te vinden.