Potlelie verzorgingstips

Voor de verzorging van een potlelie zijn ‘groene’ vingers zeker geen vereiste. Eigenlijk is het een makkelijke plant om te onderhouden. Met wat extra aandacht en de juiste verzorgingstips blijft deze bijzondere schoonheid 2 tot 4 weken bloeien en kunt u optimaal van deze beauty genieten.

Lily Looks als kamerplant, tuin- of terrasplant

De Lily Looks potlelies kennen diverse mogelijkheden. U kunt van de plant genieten in u woonkamer of keuken en als de plant is uitgebloeid kunt u de plant, zonder de pot in uw tuin planten. Zorg ervoor dat de bovenkant van de potkluit ongeveer 2 tot 3 cm onder de grond komt. Houd de planten na het planten vochtig. De plant zal in het najaar afsterven en volgende zomer weer bloeien.

Ook kunt u besluiten om uw potlelies direct als terrasplant of als vaste plant te gebruiken. Ze groeien gemakkelijk en bloeien, afhankelijk van de weersomstandigheden, een lange tijd in uw tuin. Als u de potlelies als terrasplant gebruikt en u wilt deze overhouden tot het volgende jaar, moet u de pot vorstvrij bewaren. Zet de planten in het najaar, nadat de bladeren zijn afgestorven, in een koele en droge ruimte. U kunt ze dan in het voorjaar na de vorst weer buiten zetten. Als terrasplant moet u de plant wel regelmatig water geven, omdat de plant zelf geen water uit de omringende grond kan halen.

 

Als u bollen wilt planten in uw tuin, kunt u dat op 2 manieren doen :

  • In het najaar, als er nog geen vorst in de grond zit, ongeveer 10 tot 12 cm diep planten;
  • In het voorjaar, na de vorst ook 10 tot 12 cm diep planten. Dan wel regelmatig water geven en de grond vochtig houden.

Bij beide toepassingen zult u zien dat de lelies in het begin van de zomer zullen bloeien.

Potlelie verzorgingstips

Zet de plant op een lichte en zonnige plek, maar niet in het felle zonlicht. Normaal water geven, ongeveer 2x per week. De potgrond mag licht vochtig blijven. De ideale temperatuur ligt tussen 15 en 20°C. Mocht het toch warmer zijn, geef de plant dan om de dag water of op warme dagen zelfs iedere dag. Zorg ervoor dat de aarde niet te nat wordt! Als de zon erg fel schijnt, kan de potlelie te snel uitdrogen. Dit kunt u zien aan het groene blad wat gaat glimmen. Dit is het moment om extra water te geven en de plant eventueel wat extra schaduw te geven.

 

Over het algemeen is de grond buiten voldoende bemest voor de lelie. Als u de hele tuin bemest, kunt u de lelie ook bemesten, maar u hoeft niet extra te bemesten.

Knip uitgebloeide bloemen uit de plant om nieuwe bloemen beter tot hun recht te laten komen.

U kunt de lelie niet buiten planten als het vriest, dan gaat de plant dood. Alleen de bollen zijn namelijk winterhard. Houd de lelie dan in huis en geef regelmatig water. U kunt de lelie buiten planten in de lente, na de vorst, tot de herfst. In de herfst zullen de bladeren vergelen. In de lente zal de lelie weer uit de grond komen en gaan bloeien aan het begin van de zomer.

Na de bloei

Als de plant is uitgebloeid, kunt u de bloemen afknippen, maar de bladeren kunt u laten zitten. Dit voorkomt dat de plant zaadknoppen gaat maken. De productie van zaadknoppen neemt veel energie uit de bol en de plant. Laat zoveel mogelijk bladeren zitten aan de plant. De fotosynthese zorgt voor de voeding van de bol, waardoor u het volgende seizoen weer van uw lelie kunt genieten.
Als de plant is uitgebloeid kunt u de plant, zonder de pot, in uw tuin planten. Zorg ervoor dat de bovenkant van de potkluit ongeveer 2 tot 3 cm onder de grond komt. Houd de planten na het poten vochtig. De plant zal in het najaar afsterven en volgende zomer weer bloeien.
Een lelie bloeit slechts één keer per jaar, maar zal ieder jaar opnieuw bloeien.

Stuifmeel

Alle verse bloemen hebben stuifmeel en stampers. Op die manier komen nieuwe rassen in de natuur tot stand. De stuifmeeldraden en de stamper voegen heel vaak de laatste finesse toe aan de schoonheid van de bloem. Stuifmeel wordt soms gezien als een ‘vervelende’ eigenschap. Het stuifmeel kan namelijk vervelende vlekken achterlaten op kleding of andere stoffen bij het per ongeluk aanraken van de meeldraden. Maar dit mag natuurlijk geen excuus zijn om deze beauty niet in uw huis te laten. Dit ‘probleem’ is namelijk heel eenvoudig op te lossen.

Mocht er stuifmeel op uw kleding zijn gekomen, klop dan het kledingstuk voorzichtig uit. Als de vlek nog vers is, dan kunt u het stuifmeel ook prima met de stofzuiger, zonder borstel, verwijderen. Niet wrijven over de vlek en niet nat maken!

Mocht er dan toch nog wat stuifmeel achterblijven, dan kunt u de natuur een handje mee laten helpen. Leg het kledingstuk buiten in het zonnetje en u zult zien dat de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Mocht u helemaal geen risico willen nemen, kies dan voor een stuifmeelloze potlelie. De Tiny Double You is een dubbelbloemige, stuifmeelloze potlelie uit ons assortiment. In de toekomst hopen wij meerdere varianten te kunnen leveren. Hier wordt achter de schermen tijdens het veredelen hard aan gewerkt.

Problemen

De knoppen van de lelie zijn niet open gegaan, hoe kan dat?

Alle knoppen zouden open moeten gaan als u de plant voldoende water heeft gegeven en op een licht-rijke plek heeft gezet waar het niet te warm is, bijvoorbeeld in de vensterbank. Als de lelie op een te donkere plek staat is het mogelijk dat de laatste knoppen niet opengaan.

De bladeren worden geel, wat kan ik daaraan doen?

Het is heel normaal als de bladeren geel worden in het najaar. De plant sterft dan boven de grond af omdat het winter wordt. Al de voeding gaat dan naar de bol, zodat er het volgende jaar weer een mooie plant kan bloeien. Als de bladeren geel worden terwijl de lelie nog in bloei is, moet de plant op een licht-rijkere plek in het huis worden gezet. Dan staat de lelie op een te donkere plek.

De kleur van de lelie is niet hetzelfde als de kleur die op het etiket staat. Hoe kan dat?

Tijdens het verzendklaar maken van de lelie is er zeer waarschijnlijk een verkeerd etiket in de plant terecht gekomen. Onze excuses daarvoor.