De lelie staat bol van de symboliek

Bianca van de Wetering

05-10-2022

Veel bloemensymboliek is afkomstig uit het Verre Oosten, één van de natuurlijke leefgebieden van de lelie. In China is de lelie zelfs een hoogverheven bloem vol geluk geworden. Een Chinees spreekwoord luidt dan ook: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie’. Het betekent dat we ons geluk niet enkel vinden in het vervullen van primaire behoeftes, maar ook in de schoonheid van de natuur. Om ons ‘happy’ te voelen hebben we dit net zo hard nodig als onze eerste levensbehoeften zoals eten en drinken. De lelie heeft de kracht om onze geest en ziel te plezieren.

Lelies zijn er natuurlijk in vele kleuren, maar de witte lelie bezit de meeste symboliek. Ze staat bijvoorbeeld symbool voor vrouwelijkheid. In de Griekse en Romeinse tijd kreeg je als bruid een kroon van lelies in de hoop op een vruchtbaar leven.

De witte lelie staat ook symbool voor eeuwige liefde en zuiverheid. In de Victoriaanse tijd kreeg een vrouw een zoet geurende lelie van haar minnaar waarmee hij zijn liefde voor haar toonde. Vandaar dat witte lelies ook veel toegepast worden in trouwboeketten. Aan de andere kant komen witte lelies ook vaak voor in rouwboeketten. De serene en pure uitstraling van de lelie geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw. Hier staat de lelie symbool voor vergankelijkheid, maar natuurlijk nog steeds voor de eeuwige liefde die zal blijven bestaan.

De lelie zit boordevol symboliek en dat maakt deze bloem perfect om cadeau te geven bij een bijzondere gelegenheid of gekoppeld aan een persoonlijke boodschap!